5 tips der sikrer dig succes i drivhuset

Du kan sagtens dyrke grøntsager og urter i din vilde have. Men hvordan får du egentlig succes i drivhuset? Det ser vi nærmere på her!

Det står efterhånden klart for enhver, at de vilde haver hitter, og at danskerne for alvor er blevet “vilde med vilje”. En udvikling vi her på naturhaven.dk naturligvis bifalder, og som vi hele vejen igennem har bidraget aktivt til. Men hvad så med dyrkning af grøntsager, og diverse andre konventionelle havesysler? Skal de bare droppes? Nej da! Slet ikke. Du kan sagtens stadig benytte dele af din have til disse formål, og et drivhus er i den forbindelse nærmest uundværligt.

Men hvordan får man bedst succes i drivhuset? Hvad kan man dyrke i sit drivhus? Og hvordan kommer man bedst i gang? Alt dette ser vi nærmere på nu!

Succes i drivhuset

Hvis du vil dyrke frugter, grøntsager og urter, så er det ofte afgørende, at du får succes i drivhuset

Derfor er drivhuset vejen til succes

Nuvel, du kan sagtens dyrke frugter, grøntsager og krydderurter uden et drivhus. Vejret er dog som bekendt ganske lunefuldt her til lands, og derfor yder drivhuset en sikker sidste skanse for optimal vækst for dine planter. Uanset vejrforhold, vel at mærke. Drivhusets varme indeklima gør det muligt at dyrke spændende frugter og grøntsager, som det ellers ville være umuligt at dyrke på danske breddegrader.

Æbletræ Malus

Æbletræer vokser problemfrit udendørs i Danmark, men vil du dyrke eksotiske frugter, så er et drivhus løsningen

Få succes i drivhuset: Følg disse 5 tips

Nedenfor har vi samlet fem tips. De sikrer dig succes i drivhuset, og gør oplevelsen sjov og givende.

Find gode tilbud på drivhuse
Find gode tilbud på drivhuse

Tip nummer 1: Find ud af hvilket drivhus der dækker dit behov

Denne guide er primært henvendt til folk der er helt grønne inden for drivhusverdenen. Som sådan formoder vi, at du endnu ikke har købt et drivhus. Vores anbefaling er derfor klart: Find ud af hvad dit behov er.

  • Kan du nøjes med et minidrivhus?: De fås til ganske få hundrede kroner, og de fylder ikke meget. Du kan således have dem stående på selv små altaner.
  • Har du en lille eller mellemstor have?: Så overvej et vægdrivhus. Priserne starter ved ca. 2.000-2.500 kroner, og de fylder en smule mindre end de andre traditionelle drivhuse.
  • Hvis du skal have et stort drivhus, så overvej hvor luksuriøst det skal være: Store drivhuse kan fås til priser der starter ved ca. 3.500-4.000 kroner. Afhængig af hvor luksuriøse de er, så kan de dog fås til langt højere priser. De fleste vil sagtens kunne nøjes med de billigere varianter.

Find tilbud på drivhuse

Vi har gjort købsbeslutningen let for dig. Følg blot vores købsguide og find tilbud på drivhuse til haven her.

Skal man vælge et drivhus med glas eller polycarbonat?

Overordnet set er forskellen på disse to materialetyper, at glas er billigere, men samtidig mindre isolerende, mens polycarbonat er dyrere, men samtidig mere isolerende. Det er samtidig et stærkere materiale. Læs mere om fordele og ulemper i vores købsguide, som vi linker til ovenfor.

Billigt stort drivhus

Vælg et drivhus der passer lige nøjagtigt til dit behov

Tip nummer 2: Husk at vedligeholde det gode indeklima

Drivhusets vel nok vigtigste funktion, at vedligeholde et varmt indeklima, kan til tider også blive dets største fjende. For når sommervarmen for alvor rammer os, så kan der hurtigt blive alt for varmt. Det er derfor vigtigt, at du vedligeholder det gode indeklima. Husk derfor følgende:

  • Luft godt ud: Det bliver hurtigt meget varmt i drivhuset, så husk at åbne for døre og vinduer. I de varmeste perioder bør du overveje at holde døre og vinduer åbne døgnet rundt.
  • Benyt dig af automatiske vinduesåbningsfunktioner: Hvis dit drivhus har automatiske funktioner for vinduesåbning i dagtimerne, så benyt det aktivt så snart foråret bliver varmt, og resten af sommerhalvåret.
  • Overvej at installere en kraftig solcelledrevet ventilator: I de senere år er der lanceret smarte solcelleventilatorer, som passer til langt de fleste drivhuse. Overvej at købe en. De drives miljø- og klimavenligt af solens stråler, og de fås til priser fra omkring 600-700 kroner. Ventilatoren som du kan købe nedenfor er så kraftig, at den helt udskifter luften 3 til 4 gange pr. time i et 10 m2 drivhus. Det gør underværker for indeklimaet, og temperaturen sænkes markant i de varmeste måneder på året.

Med en solcelleventilator fra Vitavia sikrer du et langt bedre indeklima i drivhuset

Tilbud på solcelledrevet ventilator til drivhuset

Kraftig solcelleventilator fra Vitavia – sikrer det gode indeklima, og passer til langt de fleste drivhuse.

PrisSet til priser fra 695 kroner.

Bemærk: Nøje udvalgt reklamelink. Priser kan være ændret. Anbefalet af naturhaven.dk.

Tip nummer 3: Hvad vil du dyrke? Læg en plan!

Du har ganske givet nu enten købt dit drivhus, eller lagt en ordre på et. Men hvad skal man egentlig dyrke i sit drivhus? Det er afgørende at du dels lægger en plan for det, samt at du forbereder dig på en masse tålmodighed. For selvom drivhusets varme indeklima sikrer optimale vækstbetingelser for planterne, så tager det alligevel tid før dine frugter, grøntsager og krydderurter for alvor vælter frem.

10 grøntsager, frugter og krydderurter til dit drivhus

Her er vores forslag til ti forskellige grøntsager, frugter og krydderurter til dit nye drivhus:

  • Tomater: Klassikeren over dem alle for landets drivhusejere. De vokser rigtig godt i drivhusets varme indeklima. Der findes enormt mange sorter, så brug lidt tid på at finde en du finder mest appetitlig.
  • Agurker: Endnu en klassiker i drivhuset. Vær opmærksom her, for agurker kræver en hel del vand, samt også en del pleje. Du skal således både opbinde, beskære og nippe. Men det er det hele værd!
  • Peberfrugter og chili: Lækre grøntsager som trives bedst i drivhuset. Med hensyn til chili, så husk at være opmærksom på sorterne. Nogle af dem er virkelig stærke, og for visse personer måske endda for stærke. Vær også opmærksom på, at peberfrugter og chili ikke tåler frost, så gå først for alvor i gang med dyrkningen i det sene forår.
  • Diverse salater, spinat etc.: Disse grøntsager er yderst oplagte at plante i det tidlige forår, såvel som i midten og slutningen af efteråret. De trives nemlig under lavere temperaturer. Med et drivhus kan du forlænge sæsonen, og dyrke grøntsager længere end hvis du gjorde det udendørs i haven.
  • Oregano: Er du vild med pizza? Så er du med garanti også vild med oregano! Det smarte her er, at du uden problemer kan dyrke denne krydderurt udendørs i haven om sommeren, og fortsætte vinteren over inde i drivhuset. Du er således sikret en fast forsyning året rundt, hvis blot du skaffer dig et drivhus.
  • Persille: Du kan snildt få succes i drivhuset med persille. Det er endnu en krydderurt som kan dyrkes vinteren over. Samme fordele gælder her som med oregano.
  • Auberginer: Klassificeres faktisk som et bær eller en frugt, selvom de fleste nok vil tænke på den som en grøntsag. Virkelig lækker til det grønne køkken, og kan relativt let dyrkes i drivhus i Danmark.
  • Vindruer: Skal du dyrke vindruer i Danmark, så gøres det lettest i drivhus. En klar fordel er det, at planten er flerårig. Husk dog at den skal beskæres ganske kraftigt. Gerne i starten af året.
  • Meloner: De eksotiske meloner kan snildt dyrkes i Danmark, hvis blot man har et drivhus til formålet. Blandt de mest populære sorter er honningmelon og vandmelon.
  • Citrusfrugter: Med et større drivhus kan du indrette et helt orangeri. Citrusfrugter såsom appelsiner og citroner kan anbefales.

Tilbud: Køb dine krydderurte- og grøntsagsfrø til drivhuset her

Kæmpe udvalg af krydderurte- og grøntsagsfrø. Masser af oplagte sorter til drivhuset.

 

Priser: Set til priser fra 3,75 kroner.

Bemærk: Nøje udvalgt reklamelink. Priser kan være ændret. Anbefalet af naturhaven.dk.

Tip nummer 4: Benyt jord og vand fra haven, og drop sprøjtegiften

Det er bedst at benytte jord og vand fra haven i drivhuset. Både af miljømæssige årsager, men også fordi de fleste planter trives mest optimalt med det. En del haveejere køber på beklagelig vis stadig spagnum. Det er en dårlig beslutning, da det udvindes fra de sjældne højmoser, og naturen dermed skades i processen. Læs mere om emnet på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside.

Vand bør du samle i regnvandsbeholdere, i stedet for at benytte dyrebare dråber fra det lokale vandværk. I de senere år har vi ikke blot i Danmark, men også i resten af verden oplevet, hvordan lange perioder med tørke har skabt problemer med vandforsyninger. Det er derfor decideret dumt at benytte noget som helst andet end regnvand.

Det kan du gøre i stedet – lav en kompostbunke

I stedet for at købe spagnum og gødning, så lav din egen kompostbunke i haven. En del dyr trives endda i den i løbet af året. Spred så med jævne mellemrum kompost på jorden i dit drivhus. Det er fuld af næring til planterne.

Benyt nyttedyr i drivhuset

Angribes dine planter i drivhuset af såkaldte “skadedyr”, så er det naturligvis altid i en vild have et no-go at ty til sprøjtegifte. Introducer i stedet nyttedyr såsom mariehøns. De er et effektivt middel mod de uønskede gæster.

Mariehøne i vild have

Har du drivhus, og ser du en mariehøne som denne, så introducer den til drivhuset. Det er en effektiv skadedyrsbekæmper

Tip nummer 5: Nyd din vilde have fra drivhuset

Som nævnt er der intet der forhindrer dig i at benytte dele af din have til konventionelle formål, såsom at dyrke frugter og grøntsager, mens resten af din grund får lov at være vild med vilje. Du afgør trods alt 100% selv hvor stor en del af din grund der skal være naturhave.

Lyt til vores erfaring

I løbet af årene har vi her i naturhaven selv haft stor succes i drivhuset. Vi har således blandt andet dyrket tomater og chili med stor succes. Vi anbefaler alle at gøre det samme. Det er yderst givende.

Forlæng sommerhalvåret og stress af i drivhuset

En fordel ved de lidt større drivhuse er, at de forlænger sommerhalvåret. Du kan således slappe af i drivhuset under lune forhold i det tidlige forår, såvel som langt ud på efteråret. Selv når det begynder at blive koldt udenfor. Overvej at købe en havebænk til drivhuset, et havemøbelsæt eller lignende, og stress så af i drivhuset, mens du beskuer din flotte naturhave.

Hvad med dig, 
har du også drivhus i din vilde have, og hvad skal du dyrke i år? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *