I naturhaven har vi et allikepar boende. Hvert forår yngler de hos os – i skorstenen! Og det er der desværre en dyster årsag til. Læs mere om det her.
Alliken er en herlig fugleart. Den tilhører kragefamilien, og ligesom resten af arterne i denne familie af fugle, er den kendetegnet ved dens høje intelligens, og store nysgerrighed.
Det er således yderst normalt at observere alliker, som meget interesseret følger med i hvad man som menneske foretager sig, når man nærmer sig de små flokke af fugle. Før i tiden var det ikke helt unormalt, at man nærmest holdt alliker som kæledyr. For når de netop var hoppet fra reden, var de typisk så nysgerrige og frygtløse, at de til tider med glæde lod sig tæmme.
Ynglebestanden menes at tælle godt 100.000. For nogle årtier siden var tallet langt lavere, men heldigvis er arten kommet sig godt. Den er fredet, og må således ikke jages. Ej heller hvis den slår sig ned på din bopæl… Hvilket naturligt fører os til det næste emne.
Her ser du naturhavens helt eget allikepar. Den ude til højre, er på vej med redemateriale i næbbet
Alliker er glade for skorstene
Helt naturligt ynder alliker at hænge ud i døde og hule træer. Det er blandt andet her de yngler, og gerne i større kolonier. Men her opstår problemet så. For som bekendt, så står det afsindigt ringe til, for den danske natur. I Danmark har vi på beklagelig vis fortsat en tendens til, at passe og pleje vores ‘natur’. Ja, at kalde det natur, er endda at stramme citronen en smule. For natur er jo snarere den vi i så høj grad mangler. Nemlig den hvor netop naturen får lov at passe sig selv.
Den beklagelige håndtering af vores natur i Danmark har gjort, at vi har meget få døde og gamle træer. Vi mangler således i udpræget grad dødt ved, og gamle, døde, samt ikke mindst hule træer. Rigtig mange arter har behov for dette – ikke kun alliker. Også diverse pattedyr, såsom egern, samt alverdens insekter.
I manglen på gamle døde træer, søger rigtig mange alliker mod hulrum i bygninger, samt ikke mindst skorstene. Her bygger de så rede. Ungerne kommer til verden i slutningen af foråret, og i starten af sommeren flyver de fra reden. Noget vi efterhånden med stor glæde har oplevet, flere år i træk i naturhaven.
Bruger du din skorsten, så overvej at sikre den imod allikerne
I naturhaven benytter vi slet ikke vores skorsten. Så at den får lov at blive invaderet af alliker gør os intet.
Men det forholder sig anderledes for de som rent faktisk benytter deres skorsten. En tilstoppet skorsten, på baggrund af allikernes redebyggeri, kan nemlig føre til indtrængning af kulilte. En livsfarlig luftart, som hverken kan ses, lugtes eller smages. Så den skal du for alt i verden ikke stifte bekendtskab med i din bolig.
Overvej derfor at få sat et trådnet eller lignende over din skorsten. Sæt i stedet nogle redekasser op i haven, så allikerne stadig kan få lov at hænge ud på din matrikel. Opdager du først for sent, at allikerne har slået sig ned i din skorsten, så kan du ikke blot uden videre fjerne dem. For de er som nævnt heldigvis fredede, og det kræver derfor en dispensation fra jagt- og vildtforvaltningsloven, samt en kontakt til den lokale vildtkonsulent for at få dem fjernet.
Rådet fra naturhaven.dk: Giv plads til allikerne
Så rådet herfra er klokkeklart. Giv plads til allikerne i din have. De er vanvittigt spændende fugle, og ganske enkelt sjove at følge. Det bedste du kan gøre, er naturligvis at sikre dig, at din have omdannes til en naturhave, med masser af store træer, som med tiden kan blive gamle og fyldt med huller.
Har du endnu ikke så mange træer, og kun ganske få store af slagsen, så køb fuglehuse og redekasser. I linket kan du læse vores artikel, som indeholder gode tilbud på de bedste af slagsen.
Video fra naturhaven
Vi har en ny video klar til alle jer læsere. I videoen kan du se lidt til ‘vores’ alliker. Vi håber i vil synes om den, og husk endelig at kommentere denne artikel i kommentarfeltet herunder, såfremt i har spørgsmål eller andet. Vi svarer så hurtigt som muligt.
Pingback: Top 5: Årets billeder fra naturhaven - naturhaven.dk
Pingback: Der er gang i havens fugle - naturhaven.dk
Pingback: Stemningsindtryk: Bøgen er sprunget ud i naturhaven - naturhaven.dk