Tidspunktet alle havens sommerfugle har ventet på med længsel er endelig kommet. Netop nu springer sommerfuglebusken ud. Læs mere her.
Er du i fuld gang med at lave dig din egen naturhave? Eller har du måske allerede fået etableret den? Uanset hvor langt du er kommet med dit projekt om den naturlige have, så står én ting klar: sommerfuglebusken er en uundværlig ingrediens, i enhver naturhave med respekt for sig selv.
Buskens flotte blomster tiltrækker nemlig sommerfugle og insekter fra nær og fjern. Som plante bidrager den derfor rigtig fint til biodiversiteten i haven. Samtidig dufter blomsterne himmelsk, og du lægger i den grad mærke til det. Ja, selv hvis du befinder dig adskillige meter fra dem. Naturhaven.dk anbefaler dig derfor klart at plante busken i din have.
Se de flotte billeder af naturhavens sommerfuglebuske
Har du endnu ikke plantet en eller flere sommerfuglebuske i din vilde have, og mangler du lige den sidste overtalelse til at få det gjort, så lad dig inspirere og forføre af de flotte billeder her. Vi har samlet en række flotte sommerfuglebusk billeder, og som du kan se på dem, så lyser blomsterne virkelig flot op, og tiltrækker insekter til den helt store guldmedalje.
Wow! Hvis du ikke allerede var solgt på idéen om sommerfuglebuske i haven, så er du det nok nu
Færre sommerfugle i år
Desværre er der dog ikke helt lige så mange sommerfugle på buskene som der plejer. Du har måske også lagt mærke til det? Ja, den er desværre god nok. Der er i den grad færre sommerfugle på vingerne i år. Det kan ses i naturhaven, hvor der ellers er langt flere end så mange andre steder, på grund af den høje naturkvalitet på grunden.
Den kedelige udvikling er dokumenteret af Sommerfugleatlas, som er et samarbejde mellem Naturbasen og Naturhistorisk Museum Aarhus. Kortlægningen af 60 sommerfuglearters udbredelse er foretaget, og kun 8 arter er set i større antal i 2020, i forhold til de forrige fire år. De resterende 52 arter er set færre gange i år.
For visse af arterne er tilbagegangen dramatisk. Selv en ret almindelig art som dagpåfugleøje er set markant færre gange end normalt. Årsagen til de dramatiske fald er højst sandsynligt de foregående års vilde tørkeperioder, som har gjort de i forvejen hårde livsbetingelser for sommerfuglene endnu værre.
Alle disse kedelige tal indikerer blot endnu en gang, at Danmark skal til at stramme gevaldigt op. Dels skal dette land, som af uforklarlige årsager lader groteske 62% af sit areal være opdyrket, for alvor til at begrænse landbruget, og give plads til naturen. Og dels skal vi alle til at omdanne vores haver til naturhaver. Er du også klar på dette? Få inspiration her på siden.
Heldigvis fortsat sommerfugle på buskene
Selv i år, hvor insekterne og sommerfuglene har det endnu værre end foregående år, ses de nu alligevel i pænt antal på naturhavens sommerfuglebuske. Ud over sommerfuglene, så observeres der også rigeligt med svirrefluer, humlebier, natsværmere, samt et væld af andre former for kryb og kravl.
Er det nu det skal være? Skal du også have flotte sommerfuglebuske i haven? Følg reklamelinket ovenfor, og find gode tilbud!
Kom godt i gang – tilbud på sommerfuglebuske
Hvis du ikke allerede har sommerfuglebuske i din naturlige have, så er det bare med at komme i gang med at plante dem. Start med at benytte dig af de gode tilbud på sommerfuglebuske som du finder her.
Du kan snildt bestille en plante som denne hjem med posten. De ankommer forsvarligt pakket ind, hvorefter du med ro i sindet kan gå ud i haven og plante dem.
Hvor planter man sommerfuglebusk?
Mange sommerfuglebuske kan vokse sig ganske tætte og høje, og som sådan kan de med fordel bruges som afskærmende plante. Så måske vil det passe dig fint, at plante dem et sted i din have, hvor du gerne vil afskærme mod vej, naboer og andre lignende ting. Du kan også med fordel plante dem op af et hegn, som vi har gjort det her i naturhaven.
Hvornår skal en sommerfuglebusk plantes?
I udgangspunktet kan du plante din sommerfuglebusk året rundt. Jorden skal blot være medgørlig. Som sådan kan det være vanskeligt om vinteren, hvis jorden er hård af frost. Efteråret er derfor den oplagte årstid at gøre det på. Her er jorden ofte fugtig og let at grave i, og ikke for kold.
Mange forskellige sorter at vælge imellem
Der er rigeligt med forskellige slags sommerfuglebuske at vælge imellem. Vælg derfor en som passer dig i forhold til ønsker om farver, og i særdeleshed højde.
En frækkert som denne, den såkaldte dagpåfugleøje, kan du snildt tiltrække via sommerfuglebuske i haven
Hvornår skal din sommerfuglebusk beskæres?
Sommerfuglebuske har godt af at blive beskåret. En korrekt sommerfuglebusk beskæring foretages i det sene forår, gerne i slutningen af marts, eller starten af april, når risikoen for frost efterhånden er ovre. Så snart du beskærer den, så reagerer den nemlig ved at sætte nye skud. Udsættes disse for frost, så er det på mange måder “game over” for skuddet.
Det anbefales generelt at beskære sommerfuglebuske helt ned til omkring 30 cm, men mindre kan i den grad også gå an. Det er et spørgsmål om smag og behag, men det er sikkert og vist, at planten har godt af at blive beskåret i ny og næ. Beskæringen sikrer den nemlig en stærk og kompakt vækst, samt at den blomstrer ekstra meget.
Hvad med dig, har du sommerfuglebuske i haven, eller planlægger du at få det? Og hvordan står det til med antallet af sommerfugle i år, i din naturlige have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig:
- Find bæredygtige rabatter på billige varmepumper til boligen
- Flotte naturplakater til priser fra kun 59,-. Passer ind i ethvert hjem (Reklamelink)
- Tilmeld dig naturhavens nyhedsbrev, og få inspiration direkte i indbakken
Pingback: Flot sommerfugl spottet i naturhavens blomstereng - naturhaven.dk
Pingback: Plant dine sommerfuglebuske i efteråret - naturhaven.dk