Hvornår får solsorten unger? Find ud af det her!

Solsorten er Danmarks mest almindelige ynglefugl. Men hvornår får solsorten unger? Og hvordan får du den til at trives i din have? Læs med!

Hvis du synes at du ofte ser solsorte i Danmark, så er det ikke så overraskende. For med estimerede 2,1 millioner ynglepar i 2018 figurerer solsorten pt. som Danmarks mest almindelige ynglefugl. Her i foråret er der mange der går rundt og venter på at se solsorteunger. Og bare rolig – der skal ikke ventes længe. Ungerne er nemlig på vej.

Hvornår får solsorten unger

Hvornår får solsorten unger? Svaret er fra april til august måned

Yngler fra april til august

Har du indrettet en god og naturlig vild have, så er det i månederne fra april til august, at du kan opleve de ynglende solsorte. Rederne indrettes primært i tæt buskads, hække og træer, men mere utraditionelle steder såsom tagudhæng er heller ikke ualmindelige redeplaceringer.

Både hannen og hunnen trækker i arbejdstøjet

Hos solsorte er det normen, at både hannen og hunnen “trækker i arbejdstøjet” og bidrager til arbejdet med at bygge rede. Den laves af kviste, visne blade, tørt græs og sågar endda af rester af menneskeligt affald såsom plastik.

Solsorterede

Her ses en solsorterede. Bemærk at forældrene har konstrueret den af blandt andet plastik

Så gamle er solsorte når de begynder at yngle
Solsorten begynder at yngle når den er ca. 1 år gammel.

Kuld, antal æg og rugetid
I løbet af en ynglesæson får solsorte typisk 2-3 kuld unger. Hvert kuld består typisk af 3-5 æg, og de udruges på 13-15 dage.

Hvad fodrer solsorten sine unger med?
Solsorteunger fodres særligt med larver og regnorme.

Så gammel er solsorten når den er klar til at flyve
Fra ægget klækkes, og til solsorteungen for første gang basker med vingerne og flyver sin første tur, går der ca. 15 dage. I den sidste del af perioden hopper ungerne fra reden, og forældrene flyver rundt i området og fodrer dem på jorden.

Solsort Turdus merula

Solsort i naturhaven

Hvor gammel bliver en solsort?

Nu er det altså slået fast: Solsorte yngler i perioden fra april til august. Men hvilken levealder kan de flyvefærdige unger mon så se frem til? Jo, det afhænger naturligvis af en masse forskellige faktorer. Særligt vind og vejr spiller ind, for da solsorten i udpræget grad er en dansk standfugl, så rammes bestanden hårdt når vintrene bliver meget kolde.

Generelt kan det dog på baggrund af ringmærkningsstatistik konstateres, at solsorte i gennemsnit lever 2-4 år. De kan dog sagtens blive meget ældre, og enkelte ringmærkede individer er sågar fundet i en alder af over 20 år.

Vil du have flere fugle i haven? Så køb redekasser! Klik og se det anbefalede udvalg. Bemærk: Nøje udvalgt reklamelink

Hvordan får du solsorten til at trives i din have?

Der er mange måder hvorpå du kan styrke forholdene for solsortene i din have. Her finder du en række praktiske råd:

  • Plant hække, buske og træer: Solsorte yngler som nævnt i tæt buskads, hække og træer. Indret derfor en vild have med masser af disse planter. Skal det gå hurtigt, så tjek oversigten over tilbud på færdighæk ud. Hække af bøg og liguster er glimrende tilflugts- og ynglesteder for solsorte, så det kan betale sig at få hækken etableret.
  • Bar jord sikrer let adgang til orme, kryb og kravl: De fleste af os ved godt, at solsorte er vilde med regnorme. De får lettere adgang til dem, når din have er hjemsted for områder med bar jord. I det hele taget er det godt for naturen i din have, hvis du “efterligner vildsvinet” og roder godt og grundigt i jorden. De bare pletter med jord sikrer nemlig også gode vækstbetingelser for vilde blomster.
  • Lad nedfaldsfrugten ligge vinteren over: Om vinteren er solsorten vild med at kaste sig over havens nedfaldsfrugt, og i særdeleshed æblerne. Lad derfor en masse af frugterne ligge vinteren over.

I videoen fra naturhaven kan du blandt andet se solsorte på jagt efter æbler om vinteren

Spørgsmålet “hvornår får solsorten unger” er således besvaret. Det sker altså i månederne fra april til august. Med andre ord lige nu, i forhold til hvornår denne artikel lanceres. Så hvad venter du på? Få omlagt til vild have, og kom så ud og oplev de herlige fugle!

Hvad med dig, 
yngler solsortene også i din have hvert år? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

4 kommentarer til “Hvornår får solsorten unger? Find ud af det her!”

  1. Per Hummelgaard

    Jeg har en solsorte rede i min efeu hæk under halvtaget på mit stråtag. Her 9. August kan jeg stadig se en solsorte i trafik til reden. Også om aftenen. Jeg er så i tvivl om hvornår jeg kan klippe mine hække, da jeg ikke vil forstyrre fuglene. Samtidig går det nok, da hækkene ikke umiddelbart generer mine naboer. Af jeg ved af🤔😇😊

    1. Hej Per

      Det er noget så herligt at følge med når fuglene yngler, og særligt solsortene er sjove, da de har det her noget iltre temperament, og ofte lyder helt fornærmede når man nærmer sig.

      Det er kanon at du ikke har klippet hæk før du har tjekket den for aktive reder. Min anbefaling er da klart at du venter til solsortene er færdige for i år, og har “smidt ungerne” ud. Som du kan se i artiklen ovenfor, så yngler solsortene til og med august, så de skulle meget gerne snart “flytte hjemmefra”.

      Med hensyn til naboer og så videre, så er det vores erfaring at der stadig findes nogle “ligusterfacister” der brokker sig over alt fra lidt for vilde haver, hvilket de ikke har noget at skulle have sagt over når det foregår på andre end deres egen matrikel, til folk der hurtigt bliver sure hvis hække breder sig for meget. Tag en god snak med dem. Måske er de vilde med vilje ligesom du og jeg! 🙂

      Dem der typisk er mest ivrige efter at få klippet hække er kommunerne. Hvis de er lidt for tætte på vejen, så skal der ikke meget til før de henvender sig i borgernes e-boks. Tja, sådan er der jo så meget. Så længe det ikke går ud over færdselssikkerheden, så burde de kaste deres fokus over andre og mere presserende sager.

      Vi ser frem til at se dig her på hjemmesiden igen.

      – Naturhaven.dk

  2. Sanne Weber-Christensen

    Hejsa!

    Jeg har søgt på solsorte her, da jeg virkelig undrer mig i år.

    Vi plejer altid at have 2 – 3 par, som kæmper lidt om territorier i vores forholdsvis store have. Vi bor på en gård lidt udenfor Skanderborg.
    De og deres unger plejer også at være hyppige gæster ved vores æbletræ.
    Men i år har jeg ikke set en eneste solsort i de sidste 4-5 uger.
    Hvad kan årsagen være? Har hørt om den virus (uterus) som kan ramme dem, men kan det være grunden?
    Dbh Sanne

    1. Hej Sanne

      Det lyder rigtig nok lidt underligt, men antallet af ynglende fugle kan sagtens falde lidt fra år til år. Det første der faldt mig ind var også den omtalte virus, men det er meget svært at sige, om det eventuelt kan være det der er årsagen.

      En anden årsag kan være en forudgående kold vinter, som kan have haft negativ indvirkning på populationen. Sidste vinter var dog ikke synderlig kold, trods at den til tider bød på rigtig vinterlig vejr og sågar snestorme.

      Min anbefaling vil derfor være at se tiden an, og se om ikke nogle nye, unge solsorte kommer til og indtager territoriet til næste år. Hold os gerne opdateret med en ny kommentar her på siden.

      – Kristoffer fra naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *