Hvepse i haven: Et spændende og nyttigt insekt

Hvepse har et noget blakket ry. Det er en skam, for de er interessante og nyttige insekter. Se det flotte hvepsebo i naturhaven her.

I de seneste år har befolkningen i stigende grad erkendt, at vi befinder os i en kæmpe natur- og biodiversitetskrise. Pludselig har folk fået travlt med at passe på insekterne, og mange er begyndt at anlægge naturhaver. Bestemt en glædelig udvikling. Desværre er der visse arter der fortsat har et noget blakket ry. Blandt andet hvepsene.

Der er dog rigeligt med gode grunde til, at lade hvepse i haven udfolde sig frit. Flere arter af hvepse er nemlig rovdyr, og lever af andre insekter, såsom bladlus, kållarver og fluer. De hjælper således med at holde bestanden af disse arter nede, så de ikke tager for meget overhånd i din have.

Hjælp havens insekter!

Vil du også hjælpe havens insekter? Køb et insekthotel i dag! Her er 5 billige der virker. 

Find et godt insekthotel

 

Hvepse har værdi i sig selv

Hvepse og hvepsebo i haven bekæmpes ofte, som var det djævelen selv. Denne form for automatreaktion er en anelse besynderlig. Bevares, hvis der pludselig hænger et hvepsebo lige over ens hoveddør, så giver det fint mening at fjerne det. Men hvorfor ty til bekæmpelse, hvis hvepseboet befinder sig et afsidesliggende sted i haven?

Alvoren af 
natur- og biodiversitetskrisen er ubestridelig. Vi har som art skabt krisen, og det har vi langt hen ad vejen gjort, ved altid at søge efter værdi i natur og dyr, og ved kun at beskytte det som synes at bidrage positivt til os selv. Den tilgang bør forkastes. Arter kan sagtens have en værdi i sig selv. Og det er tilfældet med blandt andet hvepse.

Hvepsebo i jorden

Her har vi det så – naturhavens hvepsebo i jorden. Har du også et i din have? Giv plads til det. Hvepsenes blakkede ry er relativt ufortjent

 

39 arter af gedehamse, eller hvepse, i Danmark

Ifølge Projekt Allearter er der registreret 39 arter af gedehamse i Danmark. Den der oftest observeres, er helt klart den såkaldte almindelige gedehams. Den findes udbredt over hele landet, og er, som navnet også antyder, ganske almindelig. Og netop den almindelige gedehams er den art, som i år har bygget et hvepsebo i naturhaven.

Udnytter gamle musehuller
Hvepsen bygger ofte sin koloni i gamle musehuller. Et hvepsebo i jorden lægger man hurtigt mærke til, da der er livlig aktivitet ved indgangen. Konstant forlader, såvel som ankommer, et stort antal arbejdende hvepse. Det er et fascinerende syn, og helt klart noget man bør give plads til i ens vilde have. Tjek videoen fra naturhaven ud, og se hvordan et hvepsebo ser ud.

I videoen fra naturhaven ovenfor kan du se et hvepsebo i jorden. Du kan også se en hveps angribe en svirreflue, samt tjekke de store gedehamse ud

Hvepsene bliver aggressive i løbet af efteråret

Foråret og sommeren benyttes flittigt af hvepsene til at bygge koloni, opsøge føde, samt fodre afkom. Som sådan er det en travl, men dog forholdsvis fredelig tid. Helt anderledes ser det ud i sensommeren, samt om efteråret. Her begynder der at være knaphed på ressourcer og føde. Derfor er det ikke ualmindeligt, at hvepsene begynder at blive aggressive.

Senere hen går det helt galt for de kære bevingede væsener. I takt med at kulden sætter ind, dør de alle sammen. Nå ja, altså på nær dronningen. Hun finder nemlig i stedet et godt skjulested. Her går hun i dvale og overvintrer til næste forår. Til den tid starter hele livscyklussen så forfra igen, og byggeriet af et nyt hvepsebo går i gang.

Har du et hvepsebo i din have, så bør du derfor være ekstra opmærksom ud på efteråret, hvor hvepsenes aggressivitet tager til. Hvepsestik kan nemlig være relativt farlige. I særdeleshed hvis man stikkes i hovedet, eller på halsen. Du kommer dog langt med almindelig sund fornuft, og som udgangspunkt er der ikke den store fare på færde.

Hveps spiser frugt

Når frugterne for alvor er modne, så kaster de mange hvepse i haven sig gerne over dem

Hvepsene tager for sig af sensommerens og efterårets frugt

I naturhaven observeres det årligt, hvordan hvepsene ud på sensommeren og efteråret flokkes om de modne æbler og pærer. De er helt vilde med det, og kan sagtens fortære store mængder. Har du hvepse i haven, såvel som æbler, pærer og andre frugter, så vil du garanteret observere det samme.

Stor gedehams

Stor gedehams er blevet mere almindelig i Danmark i de senere år. Her er den fotograferet i naturhaven

Stor gedehams observeret i naturhaven

En anden art af gedehamse, er den såkaldte stor gedehams. Navnet er yderst velvalgt, for det er en tydeligt større hveps vi har at gøre med her. En aften observerede vi et individ uden for et vindue. Her var den blevet tiltrukket af lyset, og lystigt fløj den ind i glasset, hvilket næsten fik det til at lyde som om at den “bankede på”.

Jo da, det er et overraskende stort insekt, og for nogle vil det næsten fremstå som “skræmmende”. Men hvor store er de så overhovedet? Jo altså, hvor den almindelige gedehams typisk kun bliver 10-19 mm stor, bliver den store gedehams 18-35 mm. Så det er næsten dobbelt op på størrelse.

I de senere år er stor gedehams i øvrigt blevet langt mere almindelig på vore breddegrader. Man regner med, at de menneskeskabte klimaforandringer har været medvirkende årsag hertil. Udviklingen har været synlig i naturhaven, hvor de observeres i stigende omfang. Blandt andet på buske og træer, hvor de gnaver i barken.

Hvad med dig, har du observeret store gedehamse i din have? Og hvad med hvepseboer i jorden, er det noget du har lagt have til? Lad os høre fra dig! 
Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

8 kommentarer til “Hvepse i haven: Et spændende og nyttigt insekt”

    1. Hej Elin

      Livet er fuld af farer og udfordringer. Børn har godt af at lære dette. Set i lyset af den nærmest uoverskueligt store biodiversitets- og klimakrise står det endvidere klart, at vi alle bør udvise større respekt for jordens mange arter.

      Det er i øvrigt begrænset hvor farlige gedehamse/hvepse overhovedet er, og som nævnt i artiklen er det kun kortvarigt i løbet af efteråret, at de har tendens til at blive aggressive.

      Vores anbefaling er derfor, at rykke middagsbordet nogle meter væk, eller spise indendørs. Inden længe er hvepsene alligevel væk for i år.

      – Naturhaven.dk

  1. Katrine malinovsky

    Hej naturhaven
    Jeg har et spørgsmål, jeg håber I kan besvare.
    I vores sommerhus på en naturgrund har vi nogle år haft et lille insekthotel. Det virkede ikke til at nogen flyttede ind og det har så stået midlertidigt på et lille bord, foran et gæstehus. Da vi kom tilbage her i juli, var der flyttet hvepse ind i insekthoteller. Det var ikke så hensigtsmæssigt, så vi tog hotellet og flyttede det 6 meter væk. Vi kan så observere at hvepsene slet ikke kan finde boet igen. Der ligger flere udmattede hvepse ved siden af boet. 15 er blevet på bordet og kravler apatiske rundt. Jeg flytter så bordet hen til boet, men det virker som om de stadig ikke kan finde hjemmet, selvom der er ved siden af dem. Skal der virkelig ikke mere til at slå et hvepsebo ud? Selve boet er jo indtalt. Jeg er lidt forundret og den information jeg finder om hvepse handler mest om at slå dem ihjel.
    Mvh Katrine

    1. Hej Katrine

      Tak for den spændende beretning fra din vilde sommerhushave.

      Jeg har ingen lignende erfaringer, så jeg kan desværre ikke sige om hvepse, og bier for den sags skyld, er så “stedfaste” efter endt indtagelse af hvepse- og bibo som du beskriver. Men det virker rigtig nok lidt underligt, og man tænker da at de godt kunne finde boet hvis det kun er flyttet få meter væk. Måske kan hele misæren derfor skyldes noget andet? Måske har hvepsene manglet energi, eller måske er de blevet fanget i en kraftig byge, og har taget skade af vandet? Hvis andre har indspark til spørgsmålet må de meget gerne byde ind.

      Lad os meget gerne høre fra dig igen hvis du har nyt i sagen.

      – Naturhaven.dk

  2. Marianne Sehested

    Vi har opdaget en gedehamse bo på loftet på omkring 1×1 meter.
    I sommer havde vi et vindue i badeværelset til at stå åbent.De blev draget af lyset og der var 60-70 gedehamse i badeværelset.
    Spørgsmålet er nu hvad vi stiller op med boet her i november måned ?
    De er kommet ind af en smadret rude,men er det tilstrækkeligt at reparere vinduet,eller skal boet fjernes ?

    1. Hej Marianne

      Det er vigtigt at pointere, at hvepsebo generelt kun benyttes én gang. Så det I stadig har hængende, bør altså ikke blive hjemsted for hvepse igen, og sommerens hvepse bør i øvrigt allerede være gået til, bortset fra hvepsedronningen som overlever til næste år.

      Det er derfor fornuftigt at fikse jeres vindue, men boet kan I sagtens lade hænge.

      På gensyn på naturhaven.dk.

      – Naturhaven.dk

      1. Charlotte Reinert Øregaard

        Vi har fået hvepse (meget aktive) i vores insekthotel, som uheldigvis befinder sig ved vores bålplads. Kan vi evt. forsøge at fjerne hele hotellet, eller hvad bør vi gøre?

        Er bekymret for børnebørnene bliver stukket.

        1. Hej Charlotte

          Som beskrevet i artiklen, samt nævnt i kommentarerne, så er det først for alvor i løbet af efteråret, at hvepsene potentielt kan blive aggressive. Det sker når deres adgang til føde efterhånden tynder ud. Lige nu og her, altså i slutningen af juli måned, bør de derfor ikke være synderligt aggressive at færdes omkring.

          Det kan godt være en god idé at flytte insekthotellet. Der er trods alt noget tid til at årets hvepse forsvinder, så hvis de allerede nu er for mange i området, så kan en flytning være fornuftig.

          Jeg anbefaler I observerer hvepsenes adfærd inden flytningen. For selv om de er nyttedyr, så kan de jo stikke. Hvis I vurderer, at I hurtigt kan snuppe insekthotellet og hænge det op på den nye lokation I har fundet, uden at det for alvor vil skabe problemer, så gør det gerne. Påfør jer eventuelt handsker etc. Hvis der er alt for mange hvepse, og opgaven forekommer for omfattende, så må I tilkalde en relevant aktør til opgaven.

          På gensyn her på hjemmesiden.

          – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *