Er sommerfuglebusk invasiv? Find ud af det her!

Sommerfuglebuskene er populære i de danske haver, og det er forståeligt. De er trods alt flotte. Men er de mon invasive? Find ud af det her!

At de danske sommerfugle og insekter er pressede, er der desværre intet nyt i. Aarhus Universitet opdaterer og vedligeholder således den danske rødliste, og her var 32 ud af Danmarks 77 sommerfuglearter i 2019 listet som truede eller sårbare. Endnu værre er det, at 11 arter allerede menes at være uddøde.

Det danske landskab er beklageligvis fortsat præget af endeløse rækker af monokulturmarker, og landbruget fylder utvivlsomt alt for meget. Det gør naturligvis, at insekterne mangler levesteder, og at den danske biodiversitet er i bund. Danskerne har i stort omfang taget de vilde haver til sig, men er de populære sommerfuglebuske mon en del af løsningen? I bedste fald kun delvist.

Er sommerfuglebusk invasiv

Sommerfuglebuske er ikke invasive. Det mener Miljøstyrelsen i hvert fald ikke

Er sommerfuglebusk invasiv? Ikke ifølge Miljøstyrelsen!

Indtil for nylig var sommerfuglebusken faktisk kategoriseret som invasiv hos Miljøstyrelsen. Det er den dog ikke længere. Og hvorfor så egentlig ikke det? Langt hen ad vejen synes det at skyldes, at buskene ikke spreder sig synderligt i landskabet. Det er en vigtig del at tage højde for, når man taler om invasive arter.

Hvad er en invasiv art?
Invasive arter er arter som er introduceret af mennesker til et område hvor de ikke er hjemmehørende, og hvor de skader den oprindelige natur.

Så hvorfor er sommerfuglebusk ikke invasiv?
Miljøstyrelsen har højst sandsynligt konkluderet, at sommerfuglebuske ikke “skader den oprindelige natur”. Der er ingen tvivl om at den ikke er hjemmehørende, men for at skade den oprindelige natur, så skal planten sprede sig og udkonkurrere de oprindelige plantearter. Og det gør den ikke i synderlig omfang.

Hvilke fordele og ulemper er der så ved at have sommerfuglebuske i haven?

Selvom Miljøstyrelsen ikke længere har sommerfuglebusken listet som en invasiv art, så er der stadig ingen tvivl om, at den i hvert fald ikke er hjemmehørende. En ulempe ved sommerfuglebuske er, at ingen danske insekter har den som værtsplante. Den yder derfor ingen særlig kvalitet for sommerfuglelarver og lignende.

Alligevel er der en række kvaliteter ved sommerfuglebuske. For os mennesker tilbyder de flotte og farverige blomster, som endda også dufter godt. For insekterne byder blomsterne på masser af nektar.
Man kan med rette omtale sommerfuglebuske som “et hurtigt pitstop”. Her kan der tankes forfriskninger… Men så heller ikke mere end det.

Bi på sommerfuglebusk

Sommerfuglebuske er ikke invasive, men ej heller hjemmehørende. Her er en bi landet på planten i naturhaven

Er der sommerfuglebuske i naturhaven?

Ja, enkelte sommerfuglebuske vokser her i naturhaven, men vi lader det være ved det, og der plantes ingen yderligere. Vi er som sådan ikke modstandere af sommerfuglebuske. I stedet glæder vi os over, at blomsterne som nævnt tilbyder nektar for mange insekter, og vi hæfter os ved, at planterne ikke spreder sig i synderligt omfang.

Sommerfuglebuske i naturhave

Blot to enlige sommerfuglebuske er der i naturhaven. De ses i midten af billedet

Opsummeret: Er sommerfuglebusk invasiv? Nej… Men den er ej heller hjemmehørende

Sommerfuglebusk er altså ikke invasiv, men dog ej heller hjemmehørende. Konklusionen understøttes af Miljøstyrelsen.

Hvis du vil styrke forholdene for insekterne i din have, så køb i stedet vilde stauder, eller lad dig inspirere af vores lister over de 10 bedste planter til sommerfugle og bier og de 20 bedste vilde blomster til haven. Naturlige og hjemmehørende planter er trods alt bedre for biodiversiteten.

Hvad med dig,
hvad synes du om sommerfuglebuske, og har du dem voksende i din vilde have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig
:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *