Top 3: Derfor er en naturhave herlig

En naturhave er guld værd for dig selv, for naturen og for dyrelivet. Men hvad er egentlig det allerbedste ved en naturhave? Find ud af det i vores top 3.

Rigtig mange af os er vilde med naturen, det grønne og den ro som man kan finde i den. Som konsekvens drager mange af os ofte på skovture, tager på ture til stranden, og vandrer rundt i den danske natur. Men hvorfor ikke få noget af den vilde natur med sig hjem på matriklen?

Laver du en naturhave, så kan du få noget af det vildskab, som mange af os higer efter, med dig hjem i din egen have. Hvad siger du til det? Ville det ikke være fedt?

Naturhaver er i bogstaveligste forstand “for vilde”. Men hvad er egentlig det allerbedste ved dem? Det findes der ikke et endegyldigt svar på, men vi har trods alt alligevel samlet en top 3 over hvad vi synes er det absolut bedste ved en naturhave.

Lav en vild have

En vild og ukontrolleret have er herlig

1. Det vilde og ukontrollerede udtryk

En naturhave er en have, som får lov at leve på naturens præmisser. Her får planter og såkaldt ‘ukrudt’ i stor grad lov at vokse som det selv vil. Det skaber en naturlig dynamik, og et landskab som er vildt og ukontrolleret at se på. Samtidig er det et herligt syn, og en stor kontrast til de såkaldte “normale” haver, som oftest blot består af omhyggeligt passede og plejede græsplæner, og måske et par træer hist og her.

Det giver naturligvis samtidig en indre glæde, at man ved, at man via sin naturhave bidrager positivt til at forbedre naturen, miljøet og dyrelivet.

2. Naturhavens fred og ro

Stress har efterhånden udviklet sig til en regulær folkesygdom. Ikke blot i Danmark, men over hele den industrialiserede verden. Folk bruger alt deres tid på deres ofte relativt meningsløse jobs, og der overlades ikke mange timer pr. uge til rent faktisk at leve livet, trække vejret og nyde nuet.

Her kan naturhaven komme mange til undsætning. Undersøgelser har gang på gang vist, at de fleste menneskers stressniveau falder, når de kommer ud i naturen, og når de færdes i det grønne. Tænk sig hvor effektiv en naturhave kunne være for en stressramt borger.

Et råd herfra i øvrigt: Find gode tilbud på havebænke, og slå dig så ned og stress af!

Lav en vild have

Tidselsommerfugle, såsom den du ser her, kan du snildt regne med at se mange af i din naturhave

3. Glæden ved den vilde natur, og det rige dyreliv

Intet slår glæden ved at kunne bevæge sig rundt i den vilde natur, samt at observere det vilde dyreliv på ens helt egen grund. Og det er præcist hvad du kan opleve, såfremt du anlægger din egen naturhave.

Men forvent ikke øjeblikkelige resultater. Hvis du i forvejen har en kedelig, grå og kontrolleret “normal” have, så kan der sagtens gå lidt tid inden den begynder at udvikle sig i en mere naturlig retning. Men lad naturen få frit spil, og plant eventuelt vilde blomster, buske og træer, og så vil der med tiden opstå en større grad af vildskab i din have.

Noget af det fedeste ved en naturhave er helt klart, at traske en tur igennem den. Uanset årstiden. Der er nemlig altid noget at observere og opleve. Fra foråret, hvor man kan følge med i knoppernes udspring på buske og træer. Til sommeren, hvor alt summer, og hvor havens fugle kvidrer løs for fuld drøn. Til efterårets farvebombardement, i takt med at bladene skifter farve. Og til vinteren, hvor stilheden tager over, men hvor der i ly af kvasbunker og andre tilflugtssteder, stadig er liv blandt alverdens kryb og kravl.

Jovist, tag endelig ikke fejl. Glæden ved en vild naturhave er stor. Og vi er faktisk overbeviste om, at også du, kære læser, vil elske at få en naturhave. Så hvad venter du på? Kom i gang!

Hvad med dig? Har du allerede en naturhave, eller planlægger du at anlægge en? Hvad er det mest tiltalende ved konceptet for dig? Kom endelig med dine betragtninger i kommentarfeltet nedenfor.

2 kommentarer til “Top 3: Derfor er en naturhave herlig”

  1. Flot fortælling og billeder ligeså. Vi har med vilje ladet naturen tage over i enden af haven, og vi kan godt se at insekterne er flere end de plejer. Vi vil nok overveje at få endnu mere natur i haven.

    1. Hej Lone

      Ja men altså, der er jo ikke et øje tørt! Jo mere vild natur i vores haver, jo bedre. Jeg er sikker på alle involverede parter vil få glæde af det. Fra naturen og dyrelivet, til jer haveejere.

      Held og lykke med det!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *