“Lav en blomstereng!”. Sådan lyder opfordringen ofte til nye ejere af vilde haver. Men hvordan gør man det? Få svar i naturhavens brevkasse.
Med jævne mellemrum tager vi nogle af de mange spørgsmål vi får sendt fra vores læsere, og samler dem her i naturhavens brevkasse. Denne gang har vi samlet 3 spørgsmål, og de handler blandt andet om hvordan man bedst laver en blomstereng, samt om hvordan man gør havens kvasbunker æstetiske.
Rigtig mange læsere har skrevet med spørgsmål om blomster og blomsterenge. Læs vores svar nedenfor, og lav en blomstereng i dag
Spørgsmål om vedligeholdelse af blomsterenge
Spørgsmål fra Mathias: Hvordan sikrer man sig at blomsterengen ikke bliver til skov? Skal man ikke holde væksten nede på en eller anden måde, så man undgår at større buske og træer med tiden får overtaget?
Svar fra naturhaven.dk:
Hej Mathias
Havde naturen fået lov at opføre sig “naturligt”, så ville store planteædere have taget sig af opgaven med at trampe engen ned, og dermed holde den kaotisk, naturlig og fri for overdrevet vækst. Dermed ville betingelserne for de vilde blomster være til stede. I manglen på naturlige planteædere, må vi træde lidt til, og gøre arbejdet for dem.
Det er derfor en god idé at slå de høje planter årligt omkring september og oktober. Her er blomstringen nemlig så småt ovre. Lad det organiske materiale ligge, eftersom frø fra blomsterne så kan ryge i jorden. Fjern dog det organiske materiale efter noget tid når det er tørret. Ellers bliver området for næringsrigt for blomsterne. Formår du at holde græsset i ørerne i tilstrækkelig grad, så vil der året efter igen være blomster i engen.
De første år anbefaler jeg at man bruger lidt vilde blomsterfrø fra år til år. Der kommer et tidspunkt hvor blomsterne får nok magt til at de kan stå imod uden yderligere hjælp.
Lav en blomstereng som denne. Den består dels af højt og utæmmet græs, samt blomster, som over flere år har vundet nok energi til at konkurrere med det høje græs
Hold din blomstereng nede med en le
Det næste spørgsmål er lidt i samme boldgade. Her kommer vi dog lidt ind på hvordan du holder det høje græs nede.
Spørgsmål fra Maria: Jeg har købt et sommerhus med en have, der ikke har været holdt i omkring ti år, så den var ret vild. Men utroligt nok er græplænen stadig bare græs, så jeg vil gerne have flere vilde blomster, selvom der allerede er en masse insekter og humlebier. Jeg prøvede at strø nogle frø, men det kom der ikke noget ud af, Noget af græsset slår jeg, så man kan lege i haven, noget lader jeg vokse. Men der er faktisk flest blomster i den del, jeg slår. Det lange græs er vist for dominerende til, at blomsterne kan gro der. Er man virkelig nødt til at skrælle et helt lag græs og jord at for at få nogle blomster? Det er da noget af et projekt, og det virker også lidt skørt at skulle skifte den gode muldjord på stedet ud med sand. Men hvad med at slå det lidt engang imellem med en le eller en buskrydder? Det eneste problem med det er, at jeg så er bange for at ramme frøerne, som der heldigvis er mange af. Har I nogle forslag til en måde at få nogle flere blomster på uden at skulle til at skrælle jord af? Der er vel også muldjord nogen steder i naturen, og der kan vel også vokse et eller andet. Men det er måske mest græs – eller kløver?
Svar fra naturhaven.dk:
Hej Maria
Projektet med at fjerne det meste græs, og blande grus og sand i jorden kan virke stort, men det er kun det første år. I årene efter skal du blot holde græsset nede, og der er projektet overkommeligt. Så start med i det første år at skrælle det meste jord væk, hæld grus og sand i jorden, og plant dine vilde blomsterfrø.
Guide: Køb vilde blomsterfrø til haven her.
Dernæst skal du årligt omkring oktober, når blomsterne er færdige med at blomstre, gøre det til en vane, at cutte græsset godt og grundigt ned i de områder hvor du fortsat vil have blomstereng. Brug gerne en le, lidt ligesom den du ser i denne video.
Nogle af blomsterne vil i samme ombæring blive skåret af. Det er i og for sig også i orden. Deres frø ryger i samme ombæring på jorden, og vil så danne grundlag for næste års spiring. Lad stænglerne og plantedelene fra blomsterne ligge, da der ofte er insekter gemt i dem. Fjern dog efter noget tid det organiske materiale fra blomsterengen. Ellers bliver den for næringsrig, og det trives blomsterne ikke med.
Lad også dele af din have stå med højt og utæmmet græs. Der er stor naturværdi i det. Som du selv nævner, så gemmer frøer sig blandt andet gerne i vildnisset, og mus gør det ligeså.
En læser vil gerne vide hvordan man gør den vilde haves kvasbunker æstetiske. Se svaret nedenfor
Spørgsmål om kvasbunker
Spørgsmål fra Jacob: Tak for artiklen! Har du en idé til at gøre kvistbunken “æstetisk”, så den ikke nødvendigvis ser alt for rodet ud? Mvh Jacob.
Svar fra naturhaven.dk:
Hej Jacob
Godt spørgsmål, så tak for det! Det vilde og rodede udtryk er på mange måder det vi personligt holder af her i naturhaven. Det fremstår trods alt mest naturligt. Når det så er sagt, så kan vi sagtens se logikken i, at man gerne vil have det naturlige rod til at spille fint sammen æstetisk med det plejede udtryk.
Her er nogle idéer til hvad du kan gøre hvis kvasbunken skal være mindre rodet:
Vedligehold kvasbunken. Benyt grene og blade som passer ind i den form du ønsker. Vejr og vind vil unægteligt gøre sit indhug på bunkens form, så du skal nok indstille dig på ind imellem at rette lidt til på den
Du kan måske også indrette kvasbunken med et hegn rundt om. Måske et af pilegrene. Måske kan du endda selv flette det?
Sidst, men ikke mindst, kan du overveje at lade kvasbunken se rodet ud, men at passe og pleje omgivelserne umiddelbart omkring den. Du kan f.eks. anlægge den op til nogle velplejede buske, eller et storslået træ. Det vil formentlig skabe en god kontrast mellem det velplejede og det vilde
Vil du også lave en vild have? Så tryk på billedet ovenfor, og find gode tilbud på blandt andet insekthoteller og fuglekasser
Og sådan kom vi så hele vejen rundt om naturhavens brevkasse for denne gang. Husk at du altid kan skrive med spørgsmål. Benyt blot vores kontaktside.
Såfremt du har kommentarer at knytte til spørgsmålene i denne artikel, så lad os endelig også gerne høre fra dig. Du er mere end velkommen til at deltage i debatten via kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig:
Pingback: Køb vilde blomsterfrø til haven her og glæd insekterne - naturhaven.dk