Lav et vild med vilje bed: Fem oplagte planter

Vil du have en vildere have og tiltrække flere insekter? Så lav et vild med vilje bed i dag. Her er fem oplagte planter til bedet.

Drømmer du om en vild og naturlig have, med masser af summende insekter, samt kvidrende fugle? Selvfølgelig gør du da det, og derfor er det også heldigt, at du er havnet her på siden. Her finder du nemlig en guide til, hvordan du laver et vild med vilje bed. Det er afgørende at du dels benytter de rigtige planter, og at bedet etableres korrekt.

Lav et vild med vilje bed

Hvordan laver man et vild med vilje bed? Find ud af det her!

Fem oplagte planter til dit vild med vilje bed

Vi lægger ud med en liste over fem anbefalede planter til dit vild med vilje bed. Tjek dem ud og læg en bestilling på buskene, stauderne, samt på de vilde blomsterfrø. Dit vilde bed tager sig bedst ud når det består af en blanding af lave bunddækkeplanter, små buske samt høje planter der tårner op i landskabet. Det sikrer planterne fra vores liste.

Bemærk: Nøje udvalgte reklamelinks. Priser kan være ændret. Anbefalet af naturhaven.dk.

Plante nummer 1: Buskpotentil (Potentilla)

God som busk omkring bedet. Den gule buskpotentil skaber naturlige og vilde forhold for havens insekter. Den blomstrer helt fra juni til oktober, så der er rigeligt at se frem til. Plant den eventuelt bagerst i dit vilde bed, så der skabes en fin indramning.

Buskpotentil i vild med vilje bed

Tilbud: Køb buskpotentil her

Priser: Set til priser fra 64,95 kroner.

Plante nummer 2: Lavendel (Lavandula)

God som mindre halvbusk i bedet. Du går aldrig galt i byen med lavendel. Denne halvbusk kan du bruge til naturlig indramning omkring eller inde i selve bedet.

Lavendel i haven

Tilbud: Køb lavendler her

Priser: Set til priser fra 15,95 kroner.

Plante nummer 3: Kærmindesøster og forglemmigej (Brunnera macrophylla og Myosotis)

God som bunddækkeplante. Disse bunddækkeplanter minder rigtig meget om hinanden, og en fordel ved dem er, at de trives ganske fint i områder med halvskygge. De små blomster gør sig helt fantastisk i et vild med vilje bed.

Forglemmigej i haven i maj

Tilbud: Køb kærmindesøster og forglemmigej her

Priser: Set til priser fra 325 kroner.

Priser: Set til priser fra 39,95 kroner.

Plante nummer 4: Hvid okseøje (Leucanthemum vulgare)

God som høj plante i dit vild med vilje bed. Alle synes at være vilde med denne plante, og der er da også tale om Danmarks uofficielle nationalblomst. Rigtig flot i det vilde bed.

Hvid okseøje i vild græsplæne

Tilbud: Køb hvid okseøje her

Priser: Set til priser fra 244,95 kroner.

Plante nummer 5: Blåhat (Knautia arvensis)

God som høj plante i dit vild med vilje bed. En fantastisk og nærmest uundværlig plante i alle danske vilde haver. Er blandt andet værtsplante for blåhatjordbi. Har en længere blomstring end hvid okseøje, hvilket sikrer kontinuerlig blomstring sommeren over i dit vilde naturbed.

Blåhat til vild med vilje bed

Tilbud: Køb blåhat her

Priser: Set til priser fra 26,95 kroner.

Køb vilde blomsterfrø til dit bed

Du kan også med fordel så vilde blomsterfrø i dit vilde naturbed. Vælg de samme planter som listet ovenfor, samt kornblomst, almindelig kællingetand etc.

Stort udvalg af vilde blomsterfrø til dit vild med vilje bed
Priser
: Set til priser fra 24,95 kroner.

Find yderligere planteinspiration

Med disse planter og blomsterfrø kan du snildt få tiltrukket bier, sommerfugle og andre insekter til din have, og dermed også fugle og andre dyr der lever af insekterne. Der er i øvrigt mange andre relevante vilde og hjemmehørende planter til dit vild med vilje bed. Find inspiration i disse artikler:

Nyanlagt vild med vilje bed

Her ses nyanlagte vild med vilje bede i naturhaven. Jorden er fortsat primært bar, men buske og stauder er på vej

Hvordan laver man et bed med vilde blomster?

Det er lettere at etablere et vild med vilje bed end man skulle tro. Følg blot denne ganske korte guide:

  • Trin 1 – Udvælg et område i haven: Mange planter trives i solbeskinnede områder, så etablér dit bed et sted hvor der ikke er for meget skygge.
  • Trin 2 – Fjern græs og sørg for løs og næringsfattig jord: Det er vigtigt at du fjerner alt græs og bevoksning, og virkelig får gravet det øverste lag jord væk, samt får det løsnet. Tilføj også meget gerne lidt mineralholdig grus og sand. Mange af Danmarks naturlige og hjemmehørende planter trives nemlig bedst i forholdsvis næringsfattig jord.
  • Trin 3 – plant dine stauder og så dine vild med vilje frø: Plant stauderne med passende afstand, og i korrekt dybde. Spred samtidig dine vilde blomsterfrø ud i området med løs hånd. Riv jorden sammen og træd på den. Husk løbende at tynde ud og fjerne græs og lignende, så dine vilde planter trives optimalt.
Stauder i vild med vilje bed

I midten ses adskillige allerede ganske høje, men dog endnu ikke blomstrende, blåhat på vej i det vilde bed

Hvornår skal stauder plantes og blomsterfrø sås, og hvornår spirer de?

Det smarte ved at købe stauder er, at planterne allerede er etableret og blot skal i jorden. De spirer og blomstrer derfor typisk allerede samme år, hvis du planter dem om foråret. Blomsterfrø spirer hurtigt hvis de plantes om foråret, og kan sås året rundt. Frøene har faktisk godt af at ligge i jorden vinteren over.

Hvad med planter til skyggebedet?

Hvis dit kommende vilde naturbed er placeret et skyggefuldt sted, så er der heldigvis også råd at hente til dette. Tjek vores artikel om de bedste skyggeplanter og bliv klogere.

Vi tror også du vil kunne lide denne artikel
Vi tror også du vil kunne lide denne artikel

Og så afslutningsvis, lidt råd til dig. Husk som nævnt at plante naturlige og hjemmehørende planter i dit vild med vilje bed. Husk også at holde græsset nede, da det er dominerende og kvæler livsbetingelserne for de vilde planter.

Hvad med dig,
har du allerede etableret et vild med vilje bed i din have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *