Hare
Hvor lever haren? Og hvordan tiltrækker du arten til din vilde have? Bliv klogere på arten her i denne artikel.
Kendetegn
Haren, også kaldet den europæiske hare eller Lepus europaeus, kan fortrinsvis kendes på sin lange gulbrune pels. Farven er mørkest på oversiden, mens den på bugen er hvid. Et andet tydeligt kendetegn er dens lange ører. Fra snudespids til halerod bliver den typisk 55-70 cm lang. Harens fortænder, såvel som kindtænder, er i øvrigt rodåbne, hvilket betyder at de konstant vokser.
Hvornår kan du se haren i din have?
Haren er aktiv hele året, og du kan som sådan være heldig at se den i din have i alle årets måneder. Det er dog lettest i foråret og om sommeren, og i særdeleshed hvis din vilde have byder på enge med masser af planter og urter.
Hvad lever haren af?
Haren lever udelukkende af planter. Om foråret og sommeren indtager den blandt andet græs og urter, mens den om vinteren gerne fortærer frugter, bark og små kviste. Vær i øvrigt opmærksom på, at den godt kan lide at spise nyplantede træer og buske, så pas gerne på disse, hvis du har plantet dem i din naturhave.
Vidste du at...
- … haren spiser sin egen afføring for at få optimalt udnyttet den indtagede føde, og at bakterier i dens tarm sørger for at nedbryde affaldsstofferne?
- … haren er det hurtigste pattedyr i Danmark, og at den kan nå en hastighed på op til 80 km/t?
Status og udbredelse
Haren er på rødlisten registreret som ikke truet. Arten er udbredt over det meste af landet. I de seneste år har forringede levevilkår dog gjort, at bestanden nu vurderes at være væsentlig mindre. Blandt truslerne mod arten kan nævnes trafikken, hvor tusindvis af harer hvert år går til. Endvidere er den ekstremt intensive landbrugsdrift en stor trussel for arten. På trods af den faldende bestand er der fortsat jagttid på arten.
Hvor lever haren i Danmark?
Haren trives på åbne arealer såsom enge, heder og moser, og for den sags skyld også på dyrkede marker. Observeres også i vilde haver, hvor de kan tilsnuske sig adgang til områder med enge og urter. Haren er i øvrigt overvejende nataktiv, og den gemmer sig gerne i det høje græs, samt under buske.
Video af hare
I denne video kan du se haren boltre sig i naturhaven. Vil du også tiltrække harer til din have? Så gør din have vild og indbydende for arten.
Købsinspiration: Lav en vild have og tiltræk haren
- Køb vilde og naturligt tilhørende planter og urter til din have. Når du sørger for adgang til dette, vil haren have adgang til føde.
- Gør din have vild og utæmmet. Så opstår der automatisk områder med enge og urter, hvilket er lig med føde for haren. Find ting til din naturhave her.
Sådan tiltrækker du haren til din have
Vil du have glæde af harer i haven, så bør du straks påbegynde en omlægning til naturhave.
Lad din have gro vildt og utæmmet
Harer kan sagtens finde på at lægge vejen forbi din have. I hvert fald hvis du tilbyder dem områder med højt græs, så de kan gemme sig, samt enge og urter, så der er føde at kaste sig over. Vil du også i gang med at lave en naturhave? Så lad dig inspirere af det store udvalg af artikler på naturhaven.dk, og kom straks i gang.
Sørg for vandhuller og en varieret have
Overvej også at anlægge vandhuller i din have, så områdets harer kan komme forbi og få slukket tørsten. Gør i det hele taget også din have så artsrig som muligt, og variér udvalget af træer og buske, så harerne får mulighed for at skjule sig i buskadset.