Kender du planten blåhat? Den er fantastisk til din vilde have. Vi har samlet fem facts om den i denne artikel. Læs med og bliv klogere.
Den flotte og iøjnefaldende staude, blåhat, er en af favoritterne blandt de danske ejere af vilde haver. Det er ikke overraskende, for ud over at blomsterne tiltrækker et væld af insekter, så er de også flotte at se på. Her har vi samlet fem facts om denne fantastiske plante.
Er du også vild med vilje, så må og skal du plante blåhat i din have!
Fact nummer 1: Blå er så meget sagt…
Lad dig endelig ikke narre af denne staudes navn, for det er lidt af en tilsnigelse at omtale den som blå. Blomsterne er snarere blåviolette og til tider endda hvidlige. Der findes sågar andre underarter af blåhat i rødlige nuancer, så hvis enkelte haveejere bliver forvirrede, så er det ikke så underligt endda.
Blåhat er faktisk ikke så blå som man skulle tro
Fact nummer 2: Vokser bedst i næringsfattig jord, og bliver op til 50-60 cm
Blåhat trives absolut bedst i let og næringsfattig jord. Så hvis du skal have succes med den i dit bed, så skal jorden udpines, og det er en god idé at tilføre sand. Let og sandet jord er også optimalt til at hæmme græsvæksten, hvilket bør tilstræbes for at tilbyde planten optimale vækstbetingelser.
Blåhat opnår typisk en højde på 50-60 cm. Det er med andre ord en relativ høj staude, og du kan derfor med fordel plante den i et vild med vilje bed sammen med bunddækkeplanter såsom forglemmigej og lignende. Så skaber du et fint samspil mellem de høje og lave planter.
Blåhat er en glimrende plante til et vild med vilje bed. Klik på billedet og få yderligere inspiration
Fact nummer 3: Er værtsplante for blåhatjordbi
Du ved det sikkert allerede – naturlige og hjemmehørende planter er gode, og det er dem vi vil have i de vilde haver. De er nemlig tilpasset den lokale natur og biodiversitet. Blåhatten er et eksempel på en hjemmehørende dansk plante, så den kan du med ro i sindet introducere i din vilde have.
Visse af de hjemmehørende planter er sågar også værtsplanter for diverse insekter. Det gør sig blandt andet gældende for blåhat, som er værtsplante for den såkaldte blåhatjordbi.
Blåhat i nyanlagt vildt bed
Fact nummer 4: Blåhat blomstrer længe
En stor fordel ved blåhat er, at den blomstrer længe. Typisk helt fra juni og til og med august måned. Den bidrager derfor med vigtig næring til et væld af insekter over en længere periode, og samtidig får vi mennesker mulighed for at beundre dens blomster hen over hele sommeren.
Akkurat som blåhat blomstrer hvid okseøje også i juni, og bliver med sine 20-70 cm også høj
Fact nummer 5: De udenlandske underarter er også gode
Det videnskabelige navn for den danske hjemmehørende blåhat er Knautia arvensis, og der findes som nævnt også underarter. Den rødlige Knautia macedonica, også kendt under navnet makedonsk blåhat, er faktisk ganske glimrende, og gør sig også fint i en dansk vild have. Den tiltrækker nemlig mange af de samme insekter som den hjemmehørende blåhat.
Her kan du købe blåhat
I naturhaven har vi både erfaring med at plante blåhat som færdigudviklede stauder, samt som frø. Nedenfor finder du tilbud på begge.
Opsummerende kan vi altså slå fast, at blåhatten er en virkelig god plante til den vilde have. Hvad med dig, har du den også voksende i et vild med vilje bed i haven? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig: